В Хърватия приходите от туризма съставляват една четвърт от БВП на страната.

...
В Хърватия приходите от туризма съставляват една четвърт от БВП на страната.
Коментари Харесай

Как европейските страни ще посрещат туристи това лято?

 В Хърватия приходите от туризма съставляват една четвърт от Брутният вътрешен продукт на страната. В Гърция пък 26 от всеки 100 души са заети в този бранш. Що се отнася до безспорните доходи, преди всичко е Испания със 71 милиарда евро през 2019 година, следвана от Франция, Италия и Германия.

Испания

Именно в Испания, където в бранша на туризма са заети 2,7 милиона души, браншът посрещна с смут решението на държавното управление за въвеждането на 14-дневна наложителна карантина за чужденците. И до момента в който другаде интензивно се разисква отварянето на плажовете, тази карантина в Испания важи към този момент до началото на юли, показва " Нойе Цюрхер Цайтунг ". Междувременно се дискутира по какъв начин да бъде обезпечена отдалеченост по плажовете – дали посредством запазването на имоти или посредством въвеждането на смени, с цел да могат всички искащи да получат достъп.

Италия

Италия от своя страна отваря границите още от началото на юни, само че никой не чака тълпи туристи да нахлуят на часа. Поради това държавното управление разчита главно на курортистите от самата Италия, с цел да изпълнят хотелите, плажовете и къмпингите. За задачата са обезпечени дотации – до 500 евро на домакинство, или общо 2,4 милиарда евро.

Португалия

В Португалия от понеделник заведенията за хранене още веднъж работят, само че с до 50 % от потенциала си, с цел да се подсигурява сигурността. И там се разчита значително на локалните туристи, само че те ще могат да компенсират отсъствието на чужденците единствено ненапълно.

Какво е това нещо " антивирусен плаж "?

На Мадейра, да вземем за пример, където случаите на ковид са единствено 90, идващите би трябвало да показват уверение, не по-старо от 72 часа, че са си създали тест с негативен резултат.

Гърция

Според " Нойе Цюрхер Цайтунг ", Гърция е в неподходяща обстановка. Макар страната да се оправи добре с епидемията, икономическите прогнози въобще не са розови, и то в година, в която очакванията бяха, че мъчителната политика на промени най-сетне ще стартира да дава плодове.

Правителството планува да отвори границите за задгранични туристи на 1 юли, с цел да може да посрещне най-малко част от 34-те милиона души, регистрирани предходната година.

Както съобщи министърът на туризма Харис Теохарис, рекламната тактика на Гърция планува да се заложи на сполучливата битка с вируса и на свързаната с нея позитивна смяна в имиджа на страната, възприемана като непрекъснат източник на рецесии. " Гърция е сигурна страна ", споделя министърът, представен от " Райнише Пост ".

Голяма част от популацията обаче е срещу всеобщия приток на чужденци, по отношение на което държавното управление залага като начало на сключването на двустранни съглашения за приемането и изпращането на чужденците без условия за карантина.

Франция

" Французите ще могат през юли и август да почиват във Франция ", сподели предходната седмица министър-председателят Едуар Филип. Това изказване зарадва неговите сънародници, на които досега бе позволено да пътуват по-далеч от 100 километра единствено в изключителни случаи и с документално съображение. Достъпът до плажовете е вероятен напълно неотдавна, а заведенията за хранене и хотелите остават затворени най-малко до втори юни.

Хърватия

Хърватия е мощно подвластна от туризма, а притокът на чужденци е сезонно стеснен. Затова най-малко частичното избавяне на дейния сезон е извънредно значимо – летните загуби няма по какъв начин да се компенсират през есента.

Черна гора

В Черна Гора са обезверени - единствено при тях няма ковид, а туристи не идват

Ограничителните ограничения за влизане в страната към този момент бяха разхлабени, условие за карантина при влизането няма. А до момента в който и в Европейски Съюз условието за карантина на връщане не отпадне напълно, се залага на двустранните съглашения.

Турция

Още несъвзела се от икономическата рецесия от преди две години, Турция е към този момент в нова рецесия, поради която държавното управление в Анкара се постара в границите на битката си с вируса да сведе до най-малко икономическите провали. Турската стопанска система е доста по-диверсифицирана, в сравнение с тези на останалите южноевропейски курортни страни.

Въпреки това туризмът играе централна роля за икономическото възобновяване – оборотът на сектора за предходната година е 35 милиарда евро. След края на свещения месец Рамазан рестриктивните мерки за вътрешните пътувания ще отпаднат, а от средата на юни би трябвало да бъдат обновени и интернационалните полети.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР